1 Şubat 2015 Pazar

Kesinlikle Ziyaret Etmeniz Gereken Karadeniz Yaylaları...

    Herkesin hayali değil midir? Gri, isli şehirlerden kurtulup doğayla başbaşa kalabileceği bir yerlere gitmek. Yeşilin her tonunun doyasıya uzandığı, özgürce akan nehirler ve duru göller. Aslında uzaklarda aramamak lazım, ruhlarınız detoks yapsın arınsın istiyorsanız, yapacağınız şey belli Karadeniz Yaylalarını ziyaret etmek...

    Birbirinden güzel yaylaları var Karadeniz in. İlk olarak Karagöl den başlıyorum, el değmemiş bir dinginliği var adeta buranın. Vahşi doğa burası ve ormanlarında yaşayan bir çok güzel canlının da evi aynı zamanda. Artvin in Borçka ilçesine bağlı Karagöl Yaylası, ciğerlerinize oksijen bayramı yaptıracak. Muhteşem manzaralara tanık olacaksınız ve o anları ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi de götürün. Yaylada konaklayabilmeniz için Orman İşletmesine ait misafirhane bulunmakta.
    Giresun ilinin Sis Dağı Yaylası ise Görele ye 40 km uzaklıkta yer alıyor ve denize yakınlığından dolayı yılın çoğu zamanı gizemli bir şekilde sisli. Milli Park olarak korunan yayla da ayrıca elektrik ve su bulunuyor. Ama asıl gitmeniz gereken zaman Temmuz aylarının 3. Cumartesileri yapılan ve her yıl gerçekleştirilen geleneksel Sis Dağı Yayla Şenlikleri. Bir çok kişinin ziyaret akınına uğrayan şenlikte bambaşka bir ortamda ve muhteşem doğa manzarasında eğlenmenin keyfini yaşayabilirsiniz.
    Bir diğer bol oksijenli yayla ise Rize nin Ayder Yaylası. Çamlıhemşin bölgesi zaten muhteşem bir doğaya sahip görülesi bir bölge Ayder Yaylası ise zaten tüm olanaklara sahip turizm açısından popülaritesi artmış bir yer. Ayder Yaylasındaki muhteşem üçer katlı taş evlerde konaklamak ve şifalı sıra kaplıcasına uğramak bence çok iyi bir fikir olacaktır.
    Ordu daki Perşembe Yaylası bir çok spora ev sahipliği yapıyor. Genelde Temmuzun birinde etkinlikler başlıyor ve sırasıyla, off road, yağlıgüreş, binicilik gibi sporlarla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Öyle ki Perşembe Yaylasından Evliya Çelebi dahi Seyahatnamesinde bahsetmiştir.
    Bayburt daki Kop Dağı Yaylasını ziyaret ederseniz sizi karlı bir manzara karşılayacaktır. Burada kayak merkezi de bulunduğu için hem kayak yapabilir, hem de İl Özel İdaresi nin işlettiği 112 yataklı konuk evinde konaklayabilirsiniz. Bu beyaz cennet sık çam ormanlarıyla sizi bekliyor ve Erzurum a da yakın olduğu için son derece tercih edilebilir güzel bir yer.

    Artvin Yayaylalar köyü 3200 metre yükseklikte bulunuyor. Bu bile halkın burada yerleşim sağlamasına engel olamamış. Çeşme, elektrik, sağlık ocağı bulunuyor. Altyapısı olan Yaylalar Köyüne yinede buraları bilen biriyle çıkmakta fayda var. Öyle ki Kaçkar Dağları nın vahşi yaşamı şehirden gelen ziyaretçiler için pek bir yabancı kalmakta. Ancak yol üzerindeki Altıparmak Köyüne uğrayıp tarihi Barhal Kilisesini ziyaret etmeyi unutmayın. Ayrıca bu köyde birbirinden güzel ipek halılar dokuyorlar bakmadan geçmeyin derim.
    Trabzon un Kirazlı Yaylası da Temmuz Ayındaki Ayaser Şenlikleri ile ünlü, çim kayağı yapabileceğiniz muhteşem bir doğa harikası. Sevimli yayla evleri ve renkli kır çiçekleriyle yemyeşil yaylada, yaz geceleri yıldızların ne kadar yakın ve parlak göründüğüne siz bile şaşıracaksınız...


4 yorum:

  1. Trabzonda Hıdırnebi yaylası var çok güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet daha sonra bir yazımda da onu ve diğer eksik kalan yaylaları 2.bölüm olarak derlemek isterim, teşekkürler

      Sil