8 Şubat 2015 Pazar

Muhteşem Karadeniz Yaylaları _Bölüm 2_

     Herkese güzel bir Pazar sabahından günaydın; geçen Pazar yayınladığım birbirinden güzel Karadeniz Yaylaları yazım çok beğenilmişti. Zaten öyle güzel yerleri beğenmemek elde değil. İstekler üzerine bu hafta ikinci bölümünü hazırladım. Bu gün de birbirden yeşil ve bol oksijenli yaylalarımızdan kalanları anlatacağım.

Artvin, Kız Gölü ve Efsanesi
    Artvin ilimiz her ne kadar batı illerimizdekiler için çok uzak, gidilmez gibi görünse de, mutlaka gidip gezmelisiniz. Oradaki kaliteli oksijen biz şehir insanlarına ilk başta fazla bile gelebilir. Ama eğer o yaylalarda bir ay yaşasaydınız şehre döndüğünüzde herkes yüzünüzdeki sağlığın farkını anlayabilirdi. Artvin in Kız Gölü; Gençiyan Dağlarının eteklerinde bulunuyor ve efsanesine göre, günün birinde güneşin doğuşu sırasında göle yaklaşan bir çoban çok güzel bir kız görmüş, güzel kız gölün kenarındaki kayanın üzerinde saçlarını taramaktaymış, çoban bir süre sessizce kızı izlemiş ama kız çobanı fark ettiği an suya dalarak kaybolmuş. Çoban kıza o an aşık olmuş göl kenarında kızın tarağını bulmuş ancak kızı görememiş evine dönmüş, günlerce, geceler hep onu düşünmüş, zamanla hastalanmış ve köyün yaşlılarından bir nine tarağı aldığı yere götürüp bırakmasını söylemiş, efsaneye göre de göldeki kız bir periymiş. Bu tarz efsane ve hikayeler, eskiden büyüklerimizden de duyduğumuz olmuştur. Artvin e yolunuz düşerse Kız Gölü ne görmeden gelmeyin derim.                                                               Trabzon Hıdırmebi Yaylası
     Trabzon un Akçaabat İlçesine bağlı Sertkaya köyünde yer alan Hıdırnebi Yaylası 1600 metre yükseklikte yer alıyor ve bünyesinde turistik tesisler bulunuyor olmasıyla da konuklarına doğal hayatı, mis gibi havayı ve aynı zamanda konforu bir arada sunuyor. Her yıl 20 Temmuz tarihine dek devam eden Hıdırnebi Kayalıkları arksında şenlikler düzenlenmektedir. Başlangıç tarihleri ise her yıl değiştiğinden dolayı tam bir kesinliği yok. Bu aslında yayladan dönen çobanların her yıl ürettikleri ürünleri pazarladığı, çevre köylerde bulunan köylülerinde bu ürünleri almaya geldiği zamanlara denk geldiği düşünülüyor. Yazı ayrı güzel, kışın karlı manzarası ayrı güzel. Bu yaylaya ve şirin tesise gidip, huzur neymiş görmek gerekir.
Rize Pokut ve Sal Yaylası
    Geçen haftaki yazımda anlattığım Çamlıhemşin Bölgesinin üst tarafında kalan 2100 metre gibi bir yükseklikte bulunan Pokut Yaylası olduğu gibi Palovit ana vadisine bakmaktadır. Muhteşem bir manzarası bulunan yer eğer fotoğraf tutkunu iseniz kesinlikle gitmeniz gereken ve doğa yürüyüşçüleri içinde popüler bir parkur durumundadır. Zaman zaman sisli oluşu fotoğraflarınıza mistik ve gizemli hava katacaktır. Yayladaki evler 100-150 yıllık tarihe sahip. Sal Yaylası buradan 15 dakika uzaklıkta yer alıyor.
Çorum- Abdullah Yaylası
    Çorum ilinin en yüksek dağı olan Köse Dağı nın eteklerinde Kargı ilçesinde bulunuyor. Treking tutkunları için değişik ve güzel parkurları var. Kendine özgü bitki örtüsü ve sarıçam karaçam ağaçlarının bol oksijeni eşliğinde  ve tertemiz dağ suyunun bulunduğu bu yaylada 22 yataklı konaklama tesisi, 120 kişi kapasiteli restoran ve hemen hemen 1000 kişilik de piknik alanı bulunuyor.
Samsun Aktaş Yaylası
    Yeşil sırtlı vadilere bakan bu yayla hem çok fotojenik hem de el değmemiş doğallıkta. Çam ağaçları ve yayla zeminindeki kır çiçekleri oradan hiç ayrılmak istememenizi sağlayacak. Ayrıca mesire yerleri ve yayla evleri de bulunan Aktaş Yaylası tamamende ıssız olmayışıyla ziyaretçilerine daha korunaklı ortam sunuyor.
Kastamonu Dereyayla Bölgesi
    Burası tam manasıyla bir yaylalar bölgesi bölgede 7 tane yayla yer alıyor. Hepside yemyeşil, yine çam ormanları ve onların ortasındaki yemyeşil çim arazilerdeki tipik ahşap mimarili yayla evleri. Ayrıca bu yaylalar en düşün yükseklikte gidilmesi daha kolay olan yerler.
Rize, Anzer Yaylası
    Şifalı Anzer balı ile ismini duyduğumuz Anzer Yaylası, Rize ye 54 km uzaklıkta yer alıyor. Her yıl bir çok yerli ve yabancı turisti muhteşem doğası ve birbirinden güzel türde çiçekleriyle kendine çekiyor. Doğa sporlarına da çok uygun olan Anzer Yaylası, treking, zirve tırmanı ve yamaş paraşütü gibi sporlar yapmaya oldukla uygun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder