7 Şubat 2015 Cumartesi

Bodrum, Bodrum Gezilecek Yerler

    Herkese merhabalar, bazen hayattan, yaşadığınız şehirden sıkıldığınızda yeter ya güneye yerleşeceğim ya da Bodrum a gitsem orada yaşasam ne güzel olur dediğiniz oluyor mu? Valla ne yalan söyliyeyim benim oluyor, tatil yöresi ve turistik açıdan ön planda olan bir yerde sürekli yaşasan moral hep yüksek ve sanki hayatın hep bitmeyen bir tatil yanı varmış gibi hissediyor insan.
    İşte M.F.Ö. nün o güzel şarkısındaki gibi "Biraz deniz biraz uyku, bütün istediğim buydu, Bodrum, Bodrum.." diyenlerdenim bende. Masmavi koyları ayrı güzel, merkezi ayrı canlı, yazı, kışı bir başka Bodrum un. Şirin beyaz evlerin duvarlarından sarkan o morlu, pembeli çiçekleri imkanı yok Kuzeyde ya da Marmara taraflarında barındırmanın, onlarda Güneyin süsü oraların simgesi işte.
    Bodrum a yerleşsek mesela nelerle ilgileniriz? Nasıl hobilerimiz olur? Öncelikle kendinize bir iş ayarlayıp gidebileceğiniz gibi, -memur olarak atanmışsanız zaten sorun yok- bir de orada kendi becerilerinize göre bir iş kurabilirsiniz. Dalış ve balık tutma gibi etkinlikleri sevenler için biçilmiş kaftan burası. Temiz denizinde tuttuğunuz balıkları akşam evinizde pişirip, manzaraya karşı yemek mükemmel olmaz mıydı?.
   Her insanın hayatında bir tetik vardır ve yaşamının bir anında bunu tetikleyecek bir etken bulduğunda ise, hiç durmadan fikirlerini gerçekleştirir. Bodrum da trafik sıkıntısı ve hava kirliliği olmaması, alışılagelmiş sisli puslu şehir hayatını bir bakıma örseliyor. İnsanları her güney insanı gibi, samimi, candan ve sıcak kanlı. Kışında kendince bir insan yoğunluğu var Bodrum un, üniversiteli gençler Muğla Üniversitesine ait kampüsün bulunmasından dolayı Bodrum a gece eğlenmeye geliyorlar. Yaz kış farketmez gittiğiniz de takılacağınız popüler mekanlar; Kule Bar, Mandarin, Körfez ve daha ununu elemiş eleğini asmış 40 yaş üstü kesim için ise Tango Restoran. Yazları ise en çok tercih edilen mekanlardan biri de Adamik.
    Alışveriş için mehşur Bodrum Çarşısında incik, boncuk; takılar, hediyelikler alabileceğiniz gibi, bir çok markayı bulabileceğiniz Avenue Port ve Midtown alışveriş merkezlerinden yazlık, farklı ürünler, tarz şeyler de bulabilirsiniz.
    Bodrum gerek bulunduğu konumu, gerek ise dar sokaklardan oluşan şirin turistik bir yer olmasından dolayı, ulaşım için otobüs falan beklemeyin, sadece dolmuş var. Eğer oraya yerleşirseniz alırsınız bir Vespa tarzı motosiklet efil efil kullanırsınız. Ancak tatile geldiyseniz bir yerlere gitmek için, örneğin diğer koylara ya da tarihi yerleri gezmeye falan ya kendi arabanız olacak, ya da araba kiralarsanız da rahat edersiniz.
    Tatil için kışın da Bodrum u tercih edenlerdenseniz, Bodrum un içinde rahat rahat konaklayabilirsiniz. Yazın o bunaltıcı sıcağı ve kalabalığı olmadan gayet hoş görünüyor. Konaklamak için Marina Vista Otel i tercih edebilirsiniz. Yazın tatile gelecekseniz ve popülariteyi seviyorsanız başta Türkbükü ve Yalıkavak, fakat biraz daha huzur ve az yoğunluk isterseniz, Akyarlar ya da Turgutreis i tercih edebilirsiniz. Denize girmek için ise Bodrum un içinde konaklayanlar için özellikle Bitez Koyu ve Mor Plaj az turistin olduğu nispeten daha sakin bölgelerdir.
    Mayıs aylarında Bodrum Antik Tiyatrosunda her yıl düzenlenen dans festivalinin bu yıl 16. sı yapılacak. O dönem orada olursanız kaçırmayın derim. Kış aylarında da Bodrum u 10 a yakın tiyatro ziyaret ediyor.
   Yemek konusunda Bodrum a gelmişken bir rakı-balık yapalım derseniz, balık pazarında bulunan, Balık Evi veya Deniz Feneri nden birini tercih edebilirsiniz. Eğer kış sezonunda gittiyseniz sadece kışın açık olan hoş atmosferli salaş bir balıkçı Mahmut Kaptan ı ziyaret edebilirsiniz. Eğer biraz daha elit takılmak isterseniz de Balık yemek için Marina da bulunan Gemibaşı, et yemek içinde Tango Restoran tercih edilebilir.
    Gezebileceğiniz tarihi yerlere gelelim şimdi. Antik Çağda ismi Halikarnossos olan Bodrum un muhteşem Kalesini gezmeden dönmeyin sakın. Günümüzde Bodrum Kalesi nin tüm iç mekanları ve kuleleri sergi salonlarına dönüştürülmüş durumda. Ayrıca kalenin içinde Su Altı Arkeoloji Müzesi bulunuyor. Günümüzde sadece kalıntıları kalmış, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender in şehri kuşatmaya girdiği Mindos Kapısı, Bodrum un Batısında yer alıyor. Ayrıca Bodrum Limanının kuzeybatısında yer alan ve ziyaret edilecekler arasında olan 1115 yılında kurulduğu bilinen Osmanlı Tersanesi görülesi bir yapı. Kerestesi Bodrum Dağlarından getirilerek bu tersanede yapılan ilk gemi 1784 yılında tezgaha konulmuş. Yukarıda bahsettiğim Antik Tiyatro da mutlaka görmeniz gereken Helen Dönemi nden günümüze uzanan ve 13 bin kişi kapasitesi olan günümüzde de iyi korunmuş bir yapı. Herkese iyi gezmelerr...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder