16 Şubat 2015 Pazartesi

Torosların Antik Kenti: Sagalassos...

    Tarihi, kültürü ve bunların gerçekleştiği Antik Kentleri gezmeye doyamayanlara ve fotoğraf tutkusu da olanlara gidip, görmesi için önerebileceğim Burdur şehrinde muhteşem bir yer; Sagalassos Antik Kenti...
    Ülkemiz muhteşem bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor ve bunlardan haberdar olmazsak, yerlerinde gezip, görmezsek olmaz. Burdur şehrinin Ağlasun ilçesine yakın, Güneybatı Toros Dağlarının, güneye doğru bakan yamaçlarında tam 1490 ve 1600 metre aralığındaki yükseklikte bulunuyor. Bu muazzam Antik Kent; tarihinde ne aşklar, ihtiraslar ve ne galibiyetler yaşamış. Hiç üşenmeden bulutlar arasındaki bu güzel kenti ziyaret edin. Sizleri Sagalassos Antik Kenti nin girişinde; evler, hamam, Agora ismi verilen aşağı çarşı, seramik üretim atölyeleri karşılıyor. Biraz daha yukarılara doğru ilerlediğinizde sağınızda Antik Tiyatroyu görebilirsiniz, kütüphane şehrin merkez bölümünde yer alıyor devam edince Agora Meclis Binasını ve Kiliseyi görebilirsiniz. Yaşayan canlı tarih bu denli, yükseklikte ve bu kadar güzel korunmuş olarak ziyaretçilerini her daim bekliyor.
    Kendinizi Sagalassos Antik Kenti içinde Roma Dönemindeymiş gibi hissedip; yukarı Agora Meclis Binasındaki Romalıların tartışmalarını, tiyatroda gösteri yapan Romalı oyuncuların seslerini, çarşı yerinin seslerini duyarken hayal edebilirsiniz. Nice aşıklar Roma Döneminde Antoninler Çeşmesinden su içer, birbirlerinin gözlerinde kaybolur ve aşkları için kendilerine sonsuzluk sözleri verirlermiş.
   Roma Dönemi içinde seramik üretimi önemli bir konuydu ve 5 seramik üretim merkezinden birinin Sagallassos Antik Kenti nde bulunması burayı daha da önemli kılıyor. M.Ö. 2 yüzyılda yaşayan ve Roma Dönemi nin en iyi imparatorlarından 5. olarak bilinen İmparator Hadrian dönemi boyunca şehri, sosyal, ekonomik ve siyasi açıdan yüceltmiş ve en iyi dönemini yaşatmış. Burdur un Sagallassos Antik Kenti tüm önemli özellikleri ve 1000 yıllık seramik üretim merkezine sahip olması yanıyla da 2009 yılında Unesco Dünya Mirasları listesinde yerini almış.
    Antik Kentteki kazılar, Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülmüş ve 1989 yılında başlayan bu kazılardan günümüze dek bir çok önemli eser çıkartılmış. 2008 yılında yapılan kazılarda, İmparator Hadrian ve İmparator Marcus Aurelius olduğu düşünülen 5 metre civarında olan heykeller çıkartılmış. Gören insanları kendine hayran bırakan bu heykelleri, ziyaret edip canlı olarak görmek ve fotoğraflamak harika olacaktır. Burdur Arkeoloji Müzesini ziyaret ederek, bu kazılardan çıkartılmış bazı eserleri orada görebilirsiniz. Sagallossos Antik Kenti terk edildiği günlerden bu yana dek günümüze ulaşmış en iyi korunmuş durumda olan Antik Kentlerden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder