20 Şubat 2015 Cuma

Bali Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Olur ya belki bir gün yolunuz insanların sürekli gülümsediği Endonezya daki bu cennet köşeye düşer. Ve acaba nereleri gezsem diye düşünürsünüz. Bali Adası gezme konusunda kafaları karıştıracak nitelikte capcanlı bol tapınaklı bir yer.   
    Endonezya nın kıymetlisi Bali Adası. Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşamını sürdürdüğü bu adayı gezmeye, keşfetmeye her yıl birçok turist ve egzotik yerler seven çiftlerin balayı tatilleri için tercih ettikleri bir yer. Yöre halkının Islans of Gods yani Tanrıların Adası diye tabir ettikleri bir yer Bali Adası. Canınızın hiç sıkılmayacağı bu capcanlı, eğlenceli ada da neredeyse yılın her günü bir kutlama, bir festival ve eğlence düzenleniyor.
    Her yerde bir çok farklı tapınaklar göreceğiniz Bali de insanlar tanrılarına törenlerle ibadet ediyor ve çok saygı duyuyorlar. Tören günleri ada dansçıları özel tören giysileri ile çizgi filmlerdeki gibi kadınların başlarında içleri meyve dolu sepetler eşliğinde tapınaklara gelinerek, kimileri bir tabak meyve bırakıyor, kimileri daha iyi hayat isteyerek bir tabak para bırakıyor, ibadetleri bu şekilde. Tapınak girişlerinde batik bir kumaştan verilen "Sarung" isimli kumaşı belinize etek gibi dolayıp da içeri girmelisiniz. İnançlarına saygılı olmak açısından turistlerden de bu bekleniyor. Uzakdoğu kültürünü içine sindirmiş, Hintli Ramayana dan miras danslar eşliğinde, süslü rengarenk giysileri ile bu ada yerlileri törensel danslarını gerçekleştiriyorlar.
    Kültürlerinde geleneksel horoz dövüşleri yaptırmak olan adalılar, kıran kırana mücadele eden horozları tapınakların bir köşesinde para karşılığında bahisli olarak dövüştürüyorlar. Ama olay o kadar da masum değil horozların ayak bileklerine bağlı minik bıçaklar var aslında bir bakıma ölümle yaşam arasında seçenek sunuyorlar horozlara. Yaptıkları tabiki kabul edilemez ama dünyanın çoğu yerinde öyle veya böyle bir şekilde bu tarz dövüşler yaptırılıyor. Bali Adası ndakiler bu olaya kumar gözüyle bakmıyor bir tür kan akıtıp, gerçekleştirdikleri Tanrılar için kurban töreni olarak bakıyorlar. Tabi bu sadece minareye kılıf uydurma yönteminden başka bir şey değil.
    Bali Adası nda hemen hemen hiç kış yaşanmıyor, gerek tropikal iklimi gerekse Ekvator a olan yakınlığı adanın ılıman iklimini daima koruyor. Klimalı ortamdan dışarı adımınızı attığınızda ilk olarak yoğun nem oranı yüzünden boğulacağınızı sanabilirsiniz. Ama biraz zaman sonra buna da alışacaksınız.
   Endonezya pirinç yetiştirme konusunda bereketli toprakları ve elverişli iklimi sayesinde üretimde dünyaca ünlü. Pirinç adamların kültürünün vazgeçilmez bir parçası olmuş sonuçta. Üç farklı renkte kırmızı, siyah ve beyaz pirinç yetiştiriyorlar, bunlardan çeşitli yemekler, tatlılar yapıyorlar.
    Vahşi yaşam ve doğa severler için inanılmaz bir yer Bali Adası, öyle ki ormana elinizde muz ile gittiğiniz de bir anda çevreniz sevimli maymunlarla dolup taşıyor, ancak çok dikkat edin bulduğunu alıp kaçmak gibi kötü bir huyları var.. Son derece fotojenik olan bu adada bir çok vahşi canlı ve inanılmaz bitkiler görebileceğiniz Reptile Park ı mutlaka ziyaret edin.
    Endonezya halkının %95 lik kısmı Müslüman. Fakat Bali Adası ndaki tüm halk tapınaklardan da anlaşacağı üzere Hindular. Halk rearkarnasyon ile ikinci kez doğmaya inanıyorlar yani Balinistler.
    Bali Adası Avustalya ya oldukça yakında bulunuyor ve Avustralya Hükümeti Bali Adasını tehlikeli ilan etmiş durumda, ayrıca uçağa sokup hava alanına getirseniz dahi imkanı yok ahşap süs eşyalarının hiç birini Avustralya ya sokamazsınız, oracıkta el koyuyorlar. Sebebi ise ahşapın içinde gelmiş olası bir böcek türünün ülkeye sokulup sorun çıkarması, hastalık taşıması gibi nedenler. Ancak yine de özellikle Avustralya nın genç nesli Bali Adasına bayılıyor ve tatiller için ziyaret ediyorlar. Çünkü gayet egzotik, mistik bir ada olmasının yanında Bali de gece hayatı da bir hayli eğlenceli.
    Endonezya Hükümeti kendi petrolünü çıkartabiliyor dünyaya bağımlı değil bu yüzden Bali Adası nda da benzin en ucuz şeylerden biri, herkeste bir motosiklet var ulaşımlarını en kolay bu şekilde sağlıyorlar. bizim ülkemiz ahşap hediyelikleri getirmemize izin veriyor bu yüzden özellikle Ubud Bölgesinde ucuz ahşap hediyeliklerden bolca bulabilir kendiniz ve sevdikleriniz için hatıralar toplayabilirsiniz. Ahşap ve taş oymacılığı konusunda küçükten büyüğe herkes birer sanatçı Bali Adasında.
    Muhteşem kumsalı ve denizini zaten anlatmaya gerek yok çoğu okyanuslu, kumsallı ve palmiyeli masaüstü arka planı zaten Bali Adasına ait resimler. Ama özellikle güneşin doğuşunu izlemek için Sanur Plajına gitmelisiniz Dünya da bir eşini zor bulabileceğiniz bu anı yaşamak son derece muhteşem olmalı. Dalış severler için zengin su altı resiflerini görme, inceleme ve fotoğraflama fırsatını Nusa Dua da yakalayabilirsiniz. Kintamani Yanardağı görülesi yerlerden biri, civarında hala yaşayanlar var. Ve tüm heybetiyle Tanrılarına adadıkları Tanahlot Okyanus Tapınağı mutlaka ziyaret edilesi bir yer. Gece hayatına karışıp, doyasıya eğlenmek isteyenler ise Kuta Bölgesinde yer Sari Club a bir göz atsın derim.
    Bu sempatik ve güzel insanlar adaya gelen ziyaretçilere yardım etmek için elinden geleni yapıyorlar. Her ne kadar aynı dili konuşmasanız bile hoşgörü tüm evrenselliği ile onlarla dostluk kurmanızı sağlayacaktır.

   Bali Adasına ulaşmak için Uygun Uçak Bileti Fırsatlarına BURADAN göz atabilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder