23 Şubat 2015 Pazartesi

Eski Maya Uygarlığında Diş Süsleme Sanatı...

    Eski Maya Uygarlığında yaşanmış ilginç uygulamalar günümüz araştırmacılarını hala şaşırtmaya devam ediyor. O yıllarda imkansız olduğu düşünülen teknolojik gelişmelerin bazıları Maya Uygarlığında karşımıza çıktıkça nasıl olur diye sormadan edemiyoruz.
    Yeni bulunan bir şeyde Eski Maya Uygarlığında insanların diş süsleme takıntısı. Nasıl mı oluyor? Günümüzde de yapılan dişin içine parlak taş gömme uygulaması, Maya uygarlığında binlerce yıl önce yapılmış bir uygulamaymış. Bunu yapan bilinçli dişçiler, bunu yaptırmak isteyen kişilerin dişlerini delerek, istedikleri renklerdeki doğal taşı süs amaçlı olarak oraya yapıştırıcı yardımıyla gömüyorlarmış. O devrin oldukça gelişmiş sayılan bu yöntemi uygulanırken, dişteki sinirlere zarar vermemek adına bilinçli ve ince bir işçilik uyguluyorlarmış. Öyle ki diş kayıplarının olmadığı, Mayalılara ait çoğu kafatasında gözlemlenen diş ve diş süslerinden anlaşılıyor.
    Bunun yanı sıra Maya Uygarlığı matematik hesaplar, astronomi ve mimarlık konusunda da oldukça gelişmiş bir uygarlık olmasının yanı sıra süse meraklı olan Maya Uygarlığı insanları kozmetik ve dişçiliğin de o dönemde onlarda popüler bir uygulama olduğunu gösteriyor.
    Gerçekten görenleri hayrete düşüren bulgular, o devirde bu kimin aklına gelirdi diye düşünmeden edemiyoruz. İnşa ettikleri devasa ve göz alıcı piramitler, diğer yapılar ve bunun yanında tüm ilimlere zaman ayırabilmiş olmak. Muhtemel bunda biraz da uzak bir uygarlık olmasının savaşlardan çok da fazla etkilenmemesinin, verdiği bir rahatlık da olabilir bu da Eski Maya Uygarlığını birçok alanda gelişmeye itmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder