10 Şubat 2015 Salı

İznik de Mükemmel Gün Batımı...


İznik; merkezi ve gölü upuzun bir tarihe ve uygarlıklar geçmişine sahip. Bursa nın Kuzeydoğusunda yer alan ve 80 km uzaklıkta bulunan İznik, özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edebileceğiniz çok güzel bir yer. Ayrıca denizi andıran gölünde yüzebilirsiniz, kıyısında plaj bile var.
    İznik in tarihi çok öncelere dayanıyor, ilk yerleşimin M.Ö. 2500 lü yıllara dek uzandığı düşünülüyor. İznik kenti ilk başta Makedonya Kralı Büyük İskender in generali Antigonus tarafından M.Ö. 316 yılında ele geçirilmiş. Şehir daha sonraları Bitinya Krallığına geçmiş, o zamanlar Krallığın başkenti yapılmış ve ismi Nikea olarak anılmış. Sonralarda da Roma lılar için önem arz eden bir yerleşim yeri olarak varlığını devam ettirmiş.
    1075 ve 1086 yılları arasında İznik, Nikea adı ile Anadolu Selçuklu Devleti ne başkentlik yapmış. Ve tarihinde fırtınalı kuşatılma dönemlerine tanıklık etmiştir.
    İznik Çinileri Dünyaca ünlü ve hali hazırda günümüzde üretimi yapılan 47 civarı atölyesi İznik de bulunuyor. Ziyaret ettiğinizde kendinize, sevdiklerinize hediye çiniler alabilirsiniz. İznik te gezebileceğiniz güzel tarihi yerler var. İlk olarak hemen hemen her şehrin bir Ayasofya Müzesi olduğu gibi İznik de de olduğunu söyliyeyim.. Burası Bizans ın ilk dönemlerinde inşaa edilen kilise görevindeki bir yapı iken Osmanlı Dönemi içinde camii olarak kullanılmış, daha sonra camiiyi de kapatmışlar ve binayı harap bir şekilde bırakmışlar. Ancak 2007 yılındaki bir restorasyondan sonra şu an Ayasofya Müzesi olarak gezilebilmekte. Günümüzde hediyelik eşyaların ve çinilerin ziyaretçilere sergilendiği, Süleymanpaşa Medresesi ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bir diğer uğramanız gereken yer de İznik Müzesi; zamanında I. Murat ın annesi Nilüfer Hatun için yaptırdığı bir imarethane olan mekan günümüzde, çevredeki kazılarda çıkarılmış eserlerin sergilendiği bir yer, fakat üzülerek söylemeliyim ki yabancılar en güzellerini alıp kendi ülkelerindeki müzelere götürmüşler bizlere de kırık dökük, rengi solmuş istenilmeyen parçalar kalmış; yine de bahçesindeki lahit mezarların üzerlerine oyulmuş figürler görülmeye değer. Hemen karşısında yüksek kubbesiyle İznik Yeşil Camii bulunuyor gelmişken onunda içine görün.
    Zamanındaki uygarlıklara başkentlik yapmış olması zaten İznik i Hristiyanlar açısından kutsal yaparken, 1. ve 7. konsülün İznik te yapılması ise Hristiyanlar için bir nevi Hac yeri olmasını sağlamıştır.
    Eski surları, Lefke Kapı yı ve kalıntıların olduğu yerleri mutlaka gezin, merdivenlerle çıkılan demir kapılı zindanlar bulunuyor. İlginç fotoğraflar çekmek için harika bir mekan oluşturuyor. Ayrıca yaz aylarında ziyaret ettiyseniz, İznik in gün batımını izlemek için mutlaka kalın, çünkü burası Dünya nın en güzel 5. gün batımının yaşandığı yer olarak geçiyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder