18 Şubat 2015 Çarşamba

Dünyadaki En Sıradışı 10 Yer

    Dünyada birçok sıradışı, extrem spor meraklılarına hitap eden, nefes kesen yerler var. Bunların arasında hala keşfedilmeyi bekleyen çok daha fazlası bu heyecan tutkunu insanları beklemekte. Ancak keşfedilenlerden de öyleleri var ki; gerçekten özellikle yükseklik korkusu olanların kabusu olurken, uçsuz bucaksız boşlukta tırmanış yapmayı seven maceracıların da popüler mekanları oluyor.
Angel Şelalleleri
    Venezuela da yer alan bu şelalelerin ismi melek anlamına gelse de adı kadar masum değil, ancak izlemesi gerçekten zor. Şelalelerdeki su o kadar yüksekten düşüyor ki aşağıda bulunan birinin bunu görmesi imkansız. İspanyolcası El salto Angel dır. 1949 yılında yapılan bir ölçüm sonrasında, 979 metre olarak ölçülmüştür. Şelalenin suları 807 metre boyunca hiçbir engele takılmadan, çarpmadan akması olayını doğa bilimciler "serbest düşüş" olarak adlandırıyorlar. Bu muazzam şelalenin sisli, gizemli bir görüntüsü vardır.
Krubera Mağarası
    İbretlik bir görüntüye sahip olan Krubera Mağarası çoğu kişinin bakmaya bile cesaret edemeyeceği bir yükseklikte tam; 2190 metre derinliğe sahip. Deniz seviyesinden 2250 metre yükseklikte yer alan Krubera Mağarası tırmanış meraklıları için Gürcistan da yer alıyor. İsmine Voronya Mağarası ya da Voronja Mağarası da denilen yer her yıl birçok turistin akınına uğruyor. Dünyanın dibi olarak bilinen yerin çok zor bir keşif hikayesi var. Rus ve Ukraynalılardan oluşan 25 kişilik ekiple birlikte Avustralyalı Alan Warild 2001 yılında mağarayı keşif gezisine başlamışlar. Mağara girişi 3 metre genişliğinde bir yer buradan girerek, yolun çoğunu iplerle, karanlıkta ilerleyerek 1800 metre derinliğe kadar gelmiş ve burada erimiş karların oluşturduğu havuzu ve yer altı mağarasını bulmuşlar bunları yapmak tam 9 günlerini almış. Dibi görünmeyen kapkaranlık bir boşluktan aşağı inebilir misiniz?Challenger Deep
    Anlamı meydan okuyucu derinlik olan Challenger Deep gerçekten ismi gibi bir derinlikte; Pasifik Okyanusu nda bulunuyor ve 10.916 metre derinliğinde. Dünyada ki deniz tabakasına ait en derin nokta burası. Tarihinde pek kişinin en derine inmeye cesaret edemediği ve belki de gerek görmediği bir eylemdi. Ünlü yönetmen James Cameron 26 Mart 2012 de dalış yaparak başarı ile çukurun dibine ulaşmış ve buraya solo dalış yapan dünyadaki üçüncü kişi olmuş.
Choco
    Yağmuru sevenler ve romantik olduğunu düşünenler bir kez daha düşünsün. Choco Kolombiya da bulunan bir gölge. Burası Dünya nın en fazla yağmur alan bölgesi. Yılda yaklaşık olarak 11.770 cm yağmur alarak, en yağışlı yer rekorunu kazanmış. Bitki örtüsü tahmin edebileceğiniz gibi bir hayli gür.
Commonwealth Bay
    Burası yaklaşık 48 km genişliğinde bir koy. Ama bildiğimiz koylardan değil çünkü, Alden noktasıyla Antartika da ki Cape Gray noktası arasında bulunuyor ve Dünya nın en rüzgarlı yeri olma konusunda Guinnes Rekorlar Kitabına girmiş. Soğuk rüzgarlar saatte 80 km ile 240 km arasında değişen rüzgar hızı hissediliyor.
Oymyakon
    Burası Dünya nın en soğuk yeri. Bir bardak suyu hava fırlatsanız anında donuyor. Rusya da bulunan Oymyakon Köyünde derece -71,2 ° C gösterebilir. Ben herhalde orada bir gün bile hayatta kalamazdım.
Dallol
    Kuzey Etiyopya da yer alan Dallol Bölgesi de az önceki köye tezat şekilde Dünya nın en sıcak bölgesi kategorisinde birincilikte. Zaten her yer göz alabildiğine çorak topraklardan oluşuyor.
Lambert Glacier
    Ünlü Lambert Buzulu, Doğu Antartika daki bir buzul. Bu da Guinnes Rekorlar Kitabında Dünyanın en büyük buzulu olarak görünüyor. 100 km kadar genişliği bulunuyor.
Grand Canyon
    Hemen hemen duymayanın kalmadı Amerika Kuzey Arizona daki Büyük Kanyon, her yıl Dünyanın dört bir yanında gelen turistlerin akınına uğruyor. 446 km uzuluğunda olan Grand Kanyon, 1600 metre derinliğinde ve 28 km ye yakın bir genilikte. Ortasından Colorado Nehri geçiyor.
Marsimik La
    Marsimik La ya da Marsimek La denilen yer Hindistan da Himayala da yer alan yüksek bir dağ. 5582 metre ile Dünyanın en yüksek noktası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder